I början av 2020 drabbades världen av covid-19-pandemin. En av de grupper som har drabbats är barn och ungdomar. Även om barn och ungdomar generellt inte drabbas av en svår covid-19-infektion, så har pandemin resulterat i många andra konsekvenser för barn. För vissa har en genomgång av infektionen haft stor påverkan på livet. För andra kan det handla om närstående som drabbats av sjukdomen, att inte kunna gå i skolan som vanligt, avsaknad av social samvaro med vänner och släkt, att inte kunna engagera sig i fritidsaktiviteter på ett vanligt sätt, en förändrad familjesituationen till följd av de restriktioner som införts eller liknande utmaningar. Covid-19-pandemin har med andra ord påverkat barn och ungdomar både direkt och indirekt och många studier visar nu på att allt fler barn och ungdomar upplever problem med sin psykiska hälsa som ett resultat av pandemin. Till exempel visar två aktuella systematiska översikter att fler barn och ungdomar rapporterade ångest, depression och beteendeproblematik under pandemin än innan pandemin (Meherali et al., 2021 eller Samji et al., 2021) och att det finns ett brådskande behov av att hitta effektiva interventioner för denna grupp av individer. Nedan hittar du förslag på test och skattningsskalor som kan vara till hjälp i utredningsarbetet med barn och unga, samt artiklar kring ämnet.
I den här artikeln kan du läsa mer om hur ökad stress i samband med pandemin kan ha påverkat barn. Artikeln beskriver också olika typer av trauma, akut stress och PTSD.
Här hittar du svar på 15 frågor om Bayley-4. Allt från frågor kring normeringen till administreringstid. Om du har andra frågor får du självklart kontakta oss.
Experterna bakom Cogmed har skrivit en artikel om hur arbetsminnet utvecklas hos barn. Artikeln beskriver hur träning av arbetsminnet kan hjälpa barn med till exempel adhd.
Randy W. Kamphaus är en av författarna bakom BASC-3. I artikeln diskuterar Randy utvecklandet av BASC-3 och hur den senaste versionen förbättrats jämfört med de tidigare.
Det här fallexemplet beskriver hur en kartläggning med Sensory Profile 2 kan bidra med information i planerandet av skolstarten för Noah, som sedan tidigare fått diagnosen autismspektrumtillstånd.
Winnie Dunns modell för sensorisk bearbetning beskriver samspelet mellan neurologiska tröskelvärden och beteenderespons för att förklara hur vi bearbetar sensorisk information.
Denna sammanställning syftar till att ge en översikt och förslag på vidare läsning kring psykisk ohälsa och covid-19. Vi rekommenderar i första hand att läsa de artiklar som är granskade av myndigheter och forskningsinstitut samt att följa de nationella riktlinjerna för utredning och behandling.
I detta fallexempel presenteras Gabriel, en sjuåring vars koncentrationsförmåga börjat skapa oro hos föräldrarna. Med hjälp av WISC-V utreder psykologen Gabriels kognitiva funktion. Med Brown EF/A undersöks eventuella symtom på exekutiva problem och med BASC-3 görs en bred screening av Gabriels fungerande, mående och eventuellt psykiatriska problematik.
BASC-3 består av en samling skattningsskalor som – genom att integrera information och perspektiv från flera källor – tillsammans ger en både bred och djup bild av olika beteenden, tankar och känslor hos barn och unga. Självskattningsskalor finns för barn och unga i åldern 8–19 år, Föräldraskattningsskalor för föräldrar/vårdnadshavare till barn och unga i åldern 6–19 år, och Lärarskattningsskalor för lärare till elever i åldern 6–19 år. BASC-3 innehåller en stor mängd mått och skalor som rör problembeteenden och psykiatrisk problematik, men även starka sidor belyses.
Ravens matriser är ett internationellt välkänt test som använts i över 70 år. Raven's 2 är en reviderad version av detta icke-verbala test för bedömning av generell begåvning. Testet kan användas i såväl kliniska som arbetspsykologiska sammanhang och utgör den internationellt allmänt accepterade standarden för ”g-test”.
Ofta gör klinikern en omfattande bedömning med hjälp av flera test eller skattningsskalor. Ibland överensstämmer inte testresultaten med varandra eller med dina kliniska intryck av klientens språkkunskaper. Vilka resultat ska du då betrakta som korrekta? Se den här filmen för en kort diskussion om några överväganden vid tolkning av testresultat som pekar i olika riktningar.
Precis som vi ser mångfald i så många andra aspekter av att vara människa vet vi att varje person har sina egna sensoriska preferenser. Dessa kommer att forma deras livsval såväl som hur de upplever och interagerar med världen. Se den här filmen för att höra några exempel som kan inspirera dig att börja tänka på vikten av sensorisk bearbetning i ditt eget liv.
BASC-3 består av en samling skattningsskalor som – genom att integrera information och perspektiv från flera källor – tillsammans ger en både bred och djup förståelse för olika beteenden, tankar och känslor hos barn och unga. Självskattningsskalor finns för barn och unga i åldern 8–19 år, Föräldraskattningsskalor för föräldrar/vårdnadshavare till barn och unga i åldern 6–19 år, och Lärarskattningsskalor för lärare till elever i åldern 6–19 år. BASC-3 innehåller en stor mängd mått och skalor som rör problembeteenden och psykiatrisk problematik, men även starka sidor belyses. BASC-3 har skandinaviska normer som bygger på ett urval som avspeglar normalpopulationen i de skandinaviska länderna.