Kursbeskrivning På det här heldagsseminariet får du en grundlig genomgång av screeninginstrumentet RBANS, ett välanvänt instrument för bedömning av kognitivt fungerande. Du kommer att få lära dig mer om deltestens utformning, mätegenskaper, genomförande, och poängsättning, samt diskutera hur olika testresultat kan tolkas. Under seminariet kommer du också att få en presentation av RBANS kliniska användbarhet, med exempel från såväl minnesutredningar och psykiatriska utredningar som från uppföljningsarbete vid olika typer av hjärnskador eller bedömning av degenerativa sjukdomsförlopp. Seminariet omfattar också en fördjupad diskussion om vikten av kognitiva bedömningar mer generellt, inte bara inom specialistvård utan även inom t.ex. primärvård och företagshälsovård. Förhoppningen är att du efter seminariet ska känna dig trygg att använda RBANS och ha en bättre förståelse för när en bedömning av kognitiv status är nödvändig.
Datum & Tid 15 november, kl. 09.00-16.00
Plats Digitalt
Målgrupp Psykologer och PTP-psykologer
Kursledare Aron Sjöberg
Bokningsvillkor Bokningen är bindande och antalet platser är begränsade. Avbokning görs skriftligen och snarast till oss (klicka här för kontaktformulär) senast 4 veckor innan kursen startar. Sker avbokningen senare än 4 veckor före kursens start, debiteras 50 % av avgiften. Vid för få anmälda kan kursen ställas in och avgiften återbetalas. Faktura skickas per post. Betalningsvillkor är 30 dagar netto. Alla priser är exklusive moms.
Aron Sjöberg
Aron Sjöberg är leg. psykolog (utbildad vid Psykologiska institutionen vid Stockholms Universitet) och har arbetat som klinisk neuropsykolog i över 15 år. I dag arbetar han som neuropsykolog inom Sveriges minsta sjukvårdsregion Gotland med neuropsykologiskt utredningsarbete och behandling av vuxna med förvärvade hjärnskador (bl.a. stroke och traumatiska hjärnskador) samt personer med olika typer av kognitiva sjukdomar (t.ex. Alzheimers sjukdom och andra demenssjukdomar). Förutom att arbeta kliniskt driver han det gotländska företaget Talamus som erbjuder handledning, utbildning och föreläsningar. Aron är också aktiv i riksstyrelsen för yrkesföreningen Sveriges Neuropsykologers Förening och engagerad i olika projekt för att förbättra vården för personer med kognitiva sjukdomar, bl.a. i Sveriges Kommuner och Regioners arbete med nationell kunskapsstyrning. Han har bland annat deltagit i att ta fram det personcentrerade och sammanhållna vårdförloppet för utredning av kognitiv svikt vid misstänkt demenssjukdom. Aron är också medförfattare till böckerna "Klinisk neuropsykologi" (2023) och "Kognitiv medicin" (2024)."